TUNUS - FATIMA ELFİHRİ

14.000 TL

Fatıma el-Fihri Abbasi Halifeliği döneminde Tunus’ta zengin ve kültürlü bir ailede doğmuştur. Ailesiyle beraber Fas’a göç eden Fatıma el-Fihri babasının vefatından sonra kalan mirasını dine ve eğitime yatırarak 859 yılında, UNESCO tarafından da dünyanın ilk üniversitesi olarak onaylanan Karaviyyin Üniversitesini kurmuştur. Fatıma el-Fihri üniversitenin inşaatı boyunca her gün oruç tutmuş ve ibadetini yapmıştır. Dokuzuncu yüzyılda kurulmuş olmasına rağmen hala eğitime devam etmekte olan bu üniversiteye kaydolmak isteyen öğrencilerin mutlaka hafız olmalarının gerektiği en önemli detaylardandır. Bu üniversitede dini derslerin yanı sıra matematik, tıp, felsefe, astronomi, tarih gibi derslere de önem verilmektedir. Resmimizin ortasında ouroboros isimli, kendi kuyruğunu ısıran bir yılan ya da ejderha şeklinde resmedilen felsefe sembolü vardır. Bu sembol, genellikle sonsuz döngüsel yenilenme veya yaşam, ölüm ve yeniden doğuş döngüsü için bir sembol olarak yorumlanır. Felsefe sembolünün içinde tıp sembolü bulunur. Bir direğe sarılı olan ve caduceus olarak bilinen bu iki yılan sembolü, aslında Greko-Romen tıp tanrısı Asklepios’a aitti. Bu semboller Karaviyyin Üniversitesinde bulunan dersleri belirtmektedir. Kadının yüzüğünde bulunan lotus çiçeği ise bilgeliği ve zekayı sembolize etmektedir. Aynı zamanda Türk kilim motiflerinden de yararlanarak resmin en alt kısmında bilgeliği temsil eden 'su yolu' motifine yer verdik. Arka planda Norveçli ünlü ressam Edvard Munch’ın “Çığlık” tablosundaki gökyüzünden esinlenerek resmimizi tamamladık.
150*120 CM TUVAL ÜZERİ YAĞLI BOYA
Rabia Serra B.
Rukiye Y.
Şeyma D.
Esra A.
Vesile S.

AFAD ya da AHBAP aracılığıyla yapacağınız ve minimum tutarı 14.000TL olan güncel bağışınız karşılığında bu eseri alabilirsiniz.

Yapacağınız bağışın açıklama alanına kampanyamızın adını (Yardımda Sanat Var) ya da bu eserin adını (TUNUS - FATIMA ELFİHRİ) yazmanız ve dekontu bize WhatsApp ile iletmeniz yeterlidir.

İletişime Geç