KIRGIZİSTAN - KURMANCAN DATKA

14.000 TL

Vatanına, milletine faydalı bir kadın nefer, Kurmancan Datka; Kırgızistan’ın ilk kadın generalidir. Datka bir soyadı değil unvandır. ‘general, paşa, en yüksek asker’ anlamına gelir ki bu unvanı Kurmancan iki kez almıştır. 19. yüzyılda yaşamış olan Kurmancan, savaşçı ve politik kişiliğinin yanında yedi çocuk annesidir. 1876-1877 yıllarında Rus İmparatorluğu’nun Türkistan’ı işgal girişiminde sadece Kurmancan Datka’nın idaresindeki on bin batur (savaşçı genç) ile Alay Bölgesi özgür kalmıştır. Doğu Türkistan’ı da Rus işgalinden kurtarmak isteyen Kurmancan Datka, bu sefer siyasi zekasını ön plana çıkartarak dönemin zorlu şartlarına rağmen en iyi antlaşmayı yapmıştır.Rus General Skobelev tarafından “Alay Çariçesi” unvanı verilmiştir. 96 yaşında da vefat etmiştir. Günümüzde Kırgızistan’da sevgi ve saygıyla anılan bir kadındır. Kırgızistan para biriminde resmi olmakla birlikte, çadır şeklindeki müzesi ve anıtı da yapılmıştır. Bu tarihsel dönem göz önüne alındığında eserimizde Türk topraklarının kültürünü, geleneklerini, tarihini evrensel şekilde yansıtmak istedik. Resmimizin zemin desenini oluşturan beşgen yapılar Türklerin geleneksel çadırının stilize edilmiş halidir. Güneş ve ay ile oluşturduğumuz hikaye ay tutulmasını canlandırırken dünyayı Kurmancan Datka’nın başı temsil etmektedir. Ay tutulmasında bilindiği üzere güneş ve ayın arasına giren dünya, ayı güneşin ışıklarından mahrum bırakarak bir süre karanlıkta kalmasına sebep olmaktadır. Burada anlatmak istediğimiz; askeri hiyerarşide en yüksek konumda bulunan Kurmancan Datka, dünyayı temsilen güneş ışıklarını alırken arkasında kalan ay yani emrindeki askerler bir adım geride kalmıştır. Kurmancan Datka’nın savaşçı ve güçlü kişiliğini yansıtması adına geleneksel Türk halı kilim desenlerinden gücü temsil eden kartalı ters çevirerek ve yeni bir biçim kazandırarak taç şekline getirdik. Aynı zamanda bu taçla Kurmancan Datka’ya gösterilen saygıyı ve önemi de anlattık. Resmimizin sağ alt köşesinde bulunan barkodun anlamı ise resmimizin hangi ülkeyi temsil ettiğini belirtmektedir.
150*120 CM TUVAL ÜZERİ YAĞLI BOYA
Rabia D.
Zübeyde Ş.
Rümeysa Ç.

AFAD ya da AHBAP aracılığıyla yapacağınız ve minimum tutarı 14.000TL olan güncel bağışınız karşılığında bu eseri alabilirsiniz.

Yapacağınız bağışın açıklama alanına kampanyamızın adını (Yardımda Sanat Var) ya da bu eserin adını (KIRGIZİSTAN - KURMANCAN DATKA) yazmanız ve dekontu bize WhatsApp ile iletmeniz yeterlidir.

İletişime Geç