BOSNA HERSEK - AIDA BEGIC

14.000 TL

1976 yılında Saraybosna’da doğan yönetmen ve senarist Aida Begiç, Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi multimedya yönetmenliği bölümünden mezun olmuştur. Sarajevo, Cannes, Pesaro gibi önemli film festivallerinde ödüller alan Begiç, hala Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisinde lisans ve yüksek lisans dersleri vermektedir. Çalışmada genel olarak sol taraf daha karanlıkken sağ taraf ise aydınlıktır. Karanlık, savaşın kirli ve nefret dolu yüzünü temsil ederken; aydınlık umudu, inancı ve barışı temsil etmektedir. Film şeridinde gördüğümüz Aliya İzzetbegoviç ve hemen bunun üzerindeki Bosna bayrağı, Begiç’in ülkesi ve savaşı yaşamış birisi olduğunun ipuçlarını vermektedir. Film şeridinde bulunan, geleneksel Türk kilim motiflerinden birisi olan yıldız motifi üretkenliğin sembolüdür ve Begiç’in her şeye rağmen üreten bir kadın olduğunu temsil etmektedir. Gökyüzünde uçarak yükselen güvercinler barışı temsil etmelerinin yanında savaşta ölen çocukların ruhlarını yansıtmaktadır. Çocukların arkasında Bosna Savaşı’nda yıkılması nedeni ile önemli bir sembol olan Mostar Köprüsü bulunmaktadır. Aida Begiç bir röportajında “Başı örtülü bir film yönetmeni insanlara ilginç geliyor. Başlarda kimse bu konuda mutlu değildi. Hatta aşırı seküler kesimler, başımı kapatacaksam evde oturmamı söylüyorlardı.” diyerek insanların aslında inançları ve cinsiyetleri nedeni ile kadınları bastırmaya çalıştığını dile getirmiştir. Çalışmada bunun yansıması olarak Aida Begiç’in yanındaki kafes ve kafesin üzerindeki güvercin resmedilmiştir. Kafes insanların kadınlar üzerindeki algılarını ve baskılarını temsil ederken kafesin içinde olmayıp onun üzerine çıkmış güvercin de özgür bir kadın olan Aida Begiç’i temsil etmektedir. Çalışmanın karanlık tarafında, Bosna Savaşı hakkında ipuçları veren klaketin üzerinde, romantizm akımının önde gelen isimlerinden olan İspanyol ressam Francisco Goya’nın 3 Mayıs 1808 adlı çalışması görülmektedir. Goya’nın, Fransızların 1808 yılında Madrid’i işgal etmesi üzerine Napolyon ordusuna direnen İspanyolları çizdiği bu eserinde benzer bir durumun Bosna Savaşı’nda da yaşanması bakımından esere eklenmiştir.
150*120 CM TUVAL ÜZERİ YAĞLI BOYA
Esma T.
Eslem O.
Nisa Nur D.
Hüma K.
Başak A.

AFAD ya da AHBAP aracılığıyla yapacağınız ve minimum tutarı 14.000TL olan güncel bağışınız karşılığında bu eseri alabilirsiniz.

Yapacağınız bağışın açıklama alanına kampanyamızın adını (Yardımda Sanat Var) ya da bu eserin adını (BOSNA HERSEK - AIDA BEGIC) yazmanız ve dekontu bize WhatsApp ile iletmeniz yeterlidir.

İletişime Geç